Marissa Aesthetic Bangi

Friday

HORMON OTAK








Kelenjar merupakan satu zat kimia yang diperlukan oleh tubuh. Zat ini sudah pastinya boleh proses melalui tubuh sendiri, tanpa bantuan dari luar. Salah satu kelenjar yang paling penting dalam fungsi untuk otak ialah kelenjar Pineal.


Pineal berada di bahagian otak manusia dan berukuran kurang 1 senti meter. Di dalam kelenjar otak Pineal ini terdapat akar-akar saraf yang terus berhubung dengan pancaindera penglihatan dan ianya sangat peka terhadap rangsangan visual dan sangat sensitif pada cahaya.


Aktiviti kelenjar ini sangat mempengaruhi kegiatan manusia dan mampu memproses hormon yang berpengaruh pada perasaan manusia. Jika di siang hari, hormon Malatonin di proses oleh kelenjar Pineal dan mampu menghasilkan hormon Serotonin dan pada waktu malam pula, kelenjar ini mampu memproses hormon Melatonin.

Hormon Serotonin merupakan hormon yang sangat penting dalam pembentukan semangat, kebahagian dan kesenangan pada manusia. Oleh itu, hormon ini dinamakan hormon kebahagian.


Waktu proses hormon ini sangat berlainan berbanding dengan hormon lain yang ada pada tubuh manusia. Kebiasaanya pada pukul 02:00 hingga 04:00 ialah waktu aktifnya. Oleh kerana hormon ini sangat sensitif pada cahaya, ianya hanya dapat di proses pada waktu malam sahaja.




Apabila saat seseorang itu tidur, dia berada dalam keadaan tidak aktif dan saat itu kelenjar Pineal mampu memproses hormon Melatonin. Ia merupakan proses paling maksima, namun boleh tiba-tiba berhenti jika ada sedikit cahaya yang akan menggangu waktu pemprosesannya.


Berikut adalah fungsi-fungsi hormon Melatonin :
  

  • 1-    Mengawal hormon-hormon lain
  • 2-    Menjaga system metabolisme
  • 3-    Menjaga kesihatan sel
  • 4-    Melancarkan peredaran darah ke otak
  • 5-    Menstabilkan suhu tubuh badan
  • 6-    Membantu menurun kadar kolestrol


Selain itu, cara pemakanan kita juga memainkan peranan yang penting untuk menjaga kestabilan hormon serta menjaga kesihatan badan. Di Marissa Aesthetic kami menyediakan pelbagai sumplemen yang banyak membantu sistem tubuh badan dan hormon otak  berfungsi dengan lebih baik antaranya ialah D’Magnesium.






Kebaikan D’Magnesium untuk sistem tubuh badan dan hormon otak :

  • 1-    Mengurangkan migrain
  • 2-    Menguatkan daya ingatan
  • 3-    Sistem imuniti
  • 4-    Melancarkan salur darah
  • 5-    Mengelakkan kekejangan otot
  • 6-    Mengekalkan fungsi saraf
  • 7-    Antidepressi semula jadi


Mengapakah kita memerlukan suplemen D’Magnesium :

Kekurangan Magnesium boleh menyebabkan simpton-simpton ketara sepeti :

  • ·          Kerosakan Peoxynitrite yang boleh menyebabkan migrain.
  • ·          Kekurangan nutrient termasuk Vitamin K, B1, Kalsium dan Kalium.
  • ·          Tekanan darah tinggi dan penyakit kardiovaskular.
  • ·          Simpton PMS akan bertambah buruk.
  • ·          Kerosakan buah pinggang dan hati.
  • ·          Kelemahan dan kekejangan otot.
  • ·          Gangguan dan perubahan emosi.
  • ·          Insomnia dan masalah tidur.
  • ·          Berat badan tidak normal.
  • ·          Osteoporosis.
  • ·          Mati pucuk.

Untuk dapatkan D'Magnesium, boleh kunjungi kami di Marissa Aesthetic Bangi


D09-02 Plaza Paragon Point,
Jalan Medan Pusat, Pusat Bandar
43650 Bandar Baru Bangi, Selangor
Tel: 03-3351353 / 03-89208403 /
013-5881484 / 013-7441484

Sunday

TESTIMONI MARISSA AESTHETIC



ANTARA KATA-KATA PESERTA YANG TELAH SERTAI KAMI DI BENGKEL MARISSA BEAUTY SESSION

Puan Salmah (56) Tahun .
"Pekara pertama yang saya dapat di marissa aesthetic ialah scan muka dan saya dapat menggetahui masalah kulit wajah saya lebih mendalam dan saya sangat-sangat terkejut atas pemberitahuan scan yang berkuasa tinggi itu yang membuktikan bahwa kulit wajah saya mempunyai pelbagai masalah yang selama ini saya anggap pekara biasa , tetapi membuatkan saya tidak yakin dengan diri sendiri untuk berhadapan dengan semua orang."
Puan Zairiah (40) tahun
"Akak dapat berbual-bual bersama dr.rushmini tentang bagaimana untuk menyelesaikan masalah kulit saya , dr telah memberi pelbagai hitmat nasihat pada saya untuk saya kekal cantik dan sihat. Saya sangat-sangat berpuas hati dan gembira kerana dapat berjumpa dengan dr yang cantik dan pemberi nasihat yang sangat terbaik pada saya."
Puan Suhaila Daun (55) Tahun
"Akak berpuashati kerana saya boleh tahu penggunaan produk atau skin care dengan betul dan tepat sekali bagi memudahkan proses penuaan yang telah saya hadapi ini.sepanjang saya berjumpa dengan dr dan nasihat yanag telah diberikan kepada saya juga saya mengikuti cara tersebut , saya telah mendapat kesan yang terbaik dan best sangat, so saya rasa saya tidak rugi langsung hihi."
Puan Hamidah (55) Tahun
"Kami mai buat rawatan dengan harga yang murah dan mendapat kesan yang sangat baik tauuu . ruginya pada sesapa yang tak mai buat rawatan tau. Saya rasa saya nak buat berkali-kali jah rasa tapi muka dah cantik dan berseri-seri jadi saya nak buat sebulan sekali dan nak maintain je hihihi."
Puan Maimon (53) Tahun
"Wow tak sangka saya dapat produk percuma yang telah dijanjikan , jadi takpayah saya susah payah keluarkan duit yang banyak hihihi, harga produk yang sangat berkualiti dan berkesan tau. Keseronokan disini sangat-sangat saya tak dapat gambarkan kerana sangat best tauuu, isyaAllah kalau ada program bengkel ini lagi saya akan join lagiii. Dan saya pulang dengan wajah yang cantik bestnyaaaaa."

Thursday

PRODUK TERBARU MARISSA AESTHETIC



INGIN KURUS DALAM MASA SEMINGGU ?


Memperkenalkan produk terbaru dari Marissa Aesthetic iaitu Marissa Hit Fibre yang dapat membantu anda untuk kurus dalam masa sebulan dan boleh nampak kesan seawal seminggu.

Marissa Hit Fibre yang diformulasi oleh Dr Rushmini Maris Ismail ini ialah sejenis minuman botani yang tinggi seratnya dan mempunyai perisa yang sedap dan mudah untuk diminum serta diamalkan.

Minuman estrak dari buah Peach ini telah menjadi pilihan orang ramai kerana dapat membakar lemak dengan pantas dan meningkatkan kadar metabolisme badan, sekali gus membantu anda untuk mendapatkan badan yang di idamkan tanpa perlu berlapar, bersenam mahupun berpantang.

KANDUNGAN MARISSA HIT FIBRE
  1. -   Green Tea Extract
  2. -      Aloe Vera Extract
  3. -      Fiber Gum
  4. -      Citric Acid
  5. -       Fructose
  6. -       Lemon Juice Powder



TESTIMONI



MANFAAT UTAMA MARISSA HIT FIBRE
  • Menyerap hormon berlebihan yang merangsang rasa lapar
  • Membantu menjadikan rasa kenyang lebih lama
  • Mengempiskan perut, mengecilkan ukur lilit pinggang, lengan & peha 
  • Menyerap lebihan lemak yang terkumpul dan mendap di dalam usus
  • Meningkatkan kecekapan metabolisma tubuh

CARA PENGGUNAAN

Bancuh 1 sachet Marissa Hit Fibre bersama 150ml air.
Minum setiap pagi sebelum ambil sarapan.


Untuk dapatkan Marissa Hit Fibre sila hubungi

https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/fa9/1.5/16/260e.png https://goo.gl/y7DzZ5 (NAJAD)
https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/fa9/1.5/16/260e.png
 https://goo.gl/y1464a (MISHA)
https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/fa9/1.5/16/260e.png https://goo.gl/hEU5dR (JUNE)

Atau boleh kunjungi kami di Marissa Aesthetic Bangi seksyen 9

Marissa Aesthetic Bandar Baru Bangi
D09-02 Plaza Paragon Point,
Jalan Medan Pusat, Pusat Bandar
43650 Bandar Baru Bangi, Selangor.

Wednesday

5 CARA MENJAGA MUKA 😊

Image result for cara nak cantikkan muka


1. KURANGKAN MEMAKAI PENCUCI MUKA

Orang kata, kena selalu pakai pencuci muka. Benarkah?
Pencuci muka mempunyai bahan kimia yang akan menyebabkan muka anda cepat rosak dan berminyak. Cuba elakkan memakai pencuci muka yang mengawal minyak (oil control) kerana ianya akan menghilangkan minyak secara sementara sahaja. Dan ianya akan menggalakan muka menjadi lebih berminyak. Dua kali sehari sudah cukup.

2. JANGAN CAMPUR PRODUK KECANTIKAN SESUKA HATI

Cara jaga muka ini sangat penting dan perlu diambil perhatian serius. Jangan memakai pelbagai produk kecantikan sesuka hati kerana bimbang kulit muka akan menjadi rosak.

3. SERBUK TEH DAN MADU

Campurkan serbuk teh dan madu. Buat seperti scrub dan juga boleh di sapu pada leher dan lengan. Untuk memudahkan anda melakukan scrubbing, simpan campuran tersebut dalam balang kaca dan simpan dalam peti sejuk.

4. WAP PANAS

Ini cara jaga muka yang agak rumit. Wap panas boleh kecutkan pori-pori kulit dan mengurangkan pengeluaran sebum minyak. Caranya ialah dengan menggunakan daun bunga tahi ayam. Gunakan daun bunga tahi ayam yang hijau dan segar. Basuh daun tersebut hingga bersih.
Dekatkan periuk yang berasap ke muka anda (anda boleh mengagak jarak anda dari periuk mengikut keselesaan anda) dan biarkan wap itu meresap dalam kulit anda dalam 15-30 minit. Lakukan 2 kali seminggu.
Nota: Air rebusan daun bunga tahi ayam cuma boleh direbus semula sebanyak 2 kali.

5. MASKER BEDAK SEJUK DAN MADU

Ini cara jaga muka secara semulajadi. Campurkan bedak sejuk dan 2 sudu makan madu dan buatkan seperti mask pada wajah. Lakukan selama 30 minit sebelum tidur dan bilaslah dengan air selepas itu. Ianya dapat membuatkan kulit anda sentiasa tegang dan liang roma mula mengecil.


Monday

JOM CANTIKKAN DIRI ANDA ?

                                   
                      TIPS KECANTIKKAN


Foundation apa yang sesuai untuk muka oily and combination skin. Never pakai terus foundation lepas sapu moisturizer on face, lagi2 if kulit memang jenis oily. Tunggu 5-10 minutes. Face primer nak pakai jugak tak sebelum apply foundation?
.
Face primer untuk kita apply foundation tanpa cakey and for our make up to last longer, so better apply ️ Okay, ada few ways untuk tak buat muka kita nampak cakey bila pakai foundation, especially duduk dekat Malaysia ni kan. So ada cara2 untuk buat makeup tak cakey. cakey ni macam bergaris2 dekat muka, haa tak molek lah kalau gitu. Bercapuk taw? Okay so firstly kalau taknak foundation nampak cakey KENA
.
1. AVOID pakai brush. Sebab brush antara punca kenapa bila pakai foundation tak nampak cantik, pakai BEAUTY BLENDER sponge or sili blender. Ni untuk yang oily skin. Please jangan pening ..
2. Tambah argan oil pada foundation hampa. Tak kesah pakai liquid/power foundation ke just mix 1/2 dots of argan oil then baru apply. Nanti kulit tak oily and cakey instead muka lagi glowing. Kelebihan bila campur argan oil ni pores tak nampak sangat.
Selamat Mencuba!

  

BERMINAT ?

Hubungi rangkaian Marissa Aesthetic atau kunjungi kami

Marissa Aesthetic Semenyih (HQ)
No 26-1, Jalan Semenyih Sentral 4,
Semenyih Sentral, 43500 Semenyih, Selangor
Hotline 03-87234808 /013-2448484

Marissa Aesthetic Shah Alam
No G41 Laman Seri Business Park Jalan Persiaran Sukan Seksyen 13,
40100 Shah Alam. Selangor
Hotline 03-55233505/013-3881353

Marissa Aesthetic Kuantan
No 48A, 1&2 Floor, Jalan Putra Square 2, Chinatown Putra Square.
 25200 Kuantan, Pahang
Tel: 09-5315652/017-3894748

Marissa Aesthetic Bandar Baru Bangi
D09-02 Plaza Paragon Point,
Jalan Medan Pusat, Pusat Bandar,
43650 Bandar Baru Bangi, Selangor
Tel: 03-89289334/013-3351353

Marissa Aesthetic Melaka
No 86, Jalan Lagenda 5, Taman 1 Lagenda, 75400 Melaka
Tel: 06-2884843/013-2281353

Marissa Aesthetic Kelantan
Level 21-AA-208 D’Perdana Sri Cemerlang, 
Lot 319 Seksyen 27, Jalan Sri Cemerlang,
15300 Kota Bahru, Kelantan
Tel: 013-388 0987

Marissa Aesthetic Senawang
42-2A, Tingkat 1, Perniagaan Senawang Jaya,  Senawang
 70450 Seremban, Negeri Sembilan
Tel: 06-6753707/013-8861484

SOHO Kedah
B-2-3, Condo 900,Jalan Golf and Country Club 06000 Jitra, Kedah.
Tel: 04-9161878/019-470171


           

Thursday

Cara-cara mengatasi masalah kulit kering



Setiap orang memiliki jenis kulit yang berbeza-beza, dan salah satu masalah kulit yang sering dimiliki ialah masalah kulit kering. Dalam istilah lain, ia juga dikenali sebagai Xerosis, dimana kulit kurang mendapat lembapan. Kulit yang sering menjadi kering ialah di bahagian-bahagian yang terbuka, seperti muka, tangan, kaki yang mana selalu terdedah pada cahaya panas matahari dan udara luar. Masalah kulit kering  boleh dimiliki oleh semua lapisan umur dan tidak kira jantina. Ada yang mengalami masalah kulit kering sudah lama, dan ada yang mengalami masalah kulit apabila melalui masa masa yang tertentu.



Antara faktor lain yang menyebakan masalah kulit kering ialah :-

👉Kurang minum air

Salah satu faktor yang menyebabkan masalah kulit kering adalah kerana kurang air dalam badan. Hal ini kerana, sebahagian besar dari tubuh kita terdiri daripada air. Air memainkan peranan yang penting dalam memastikan kulit tidak kering dan kekal segar. Oleh itu, kulit akan mengalami penurunan kelembapan jika kita kurang minum air, lagi lagi semasa cuaca panas.

👉Genetik Dan Usia

Genetik juga menjadi faktor kulit kering kerana, mempunyai keadaan kulit kering sejak dari kecil atau mempunyai genetik keluarga yang sememangnya mempunyai masalah kulit kering. Selain genetik, usia juga menjadi pendorong kerana, semakin bertambah usia, kelembapan kulit kita akan berkurangan dan ketahanan kulit turut kurang dan perlahan-lahan menjadi kedur.

👉Cuaca

Faktor cuaca juga mempengaruhi kelembapan kulit. Ini kerana, kulit akan menjadi kering dalam keadaan cuaca tertentu seperti terlalu sejuk atau terlalu panas. Suhu yang terlalu panas juga dapat mengakibatkan seseorang itu mengalami strok haba kerana jumlah air yang diperlukan oleh badan tidak mencukupi. Akibat suhu yang terlalu panas juga boleh menyebabkan kulit kehilangan kelembapannya kerana terlalu banyak peluh yang dikeluarkan dari tubuh badan.

👉Gangguan Kesihatan

Masalah kulit kering juga boleh diperolehi kerana gangguan kesihatan tertentu, seperti kelenjar tiroid tidak berfungsi dengan baik. Akibat kadar hormon tiroid yang terlalu rendah, aktiviti kelenjar peluh dan kelenjar minyak semakin menurun maka kulit akan menjadi kasar dan juga kering. Psoriasis ialah keadaan kulit yang kemerahan, kasar dan bersisik tebal yang berlapis-lapis akan timbul sekiranya badan kita kekurangan air.





Selain kelihatan tidak menarik dan juga tidak cantik, keadaan kulit kering juga boleh mengakibatkan seseorang itu merasa rendah diri dan kurang selesa, oleh itu masalah kulit kering boleh diatasi melalui langkah tersebut :-

👍Minum air mineral yang cukup agar tidak mengalami masalah kekurangan air.


Disini saya telah nyatakan carta untuk pengambilan air mengikut masa 🌸

👍Hindari penggunaan air panas ketika mandi kerana penggunaan air panas boleh mengakibatkan kelembapan kulit berkurangan.

👍Makan buah-buahan serta sayur-sayuran supaya tubuh badan kulit dapat memperolehi vitamin yang cukup.

👍Penggunaan sabun mandi atau sunblock yang boleh mengekalkan kelembapan kulit adalah sangat digalakkan.

👍Penggunaan losen juga disarankan untuk mengekalkan kelembapan kulit terutama pada musim panas dan juga musim sejuk.

Pelbagai cara bagi mengatasi masalah kulit kering baik secara semula jadi mahupun rawatan. Jadi kepada semua follower Marissa Aesthetic 💘 yang mengalami masalah kulit kering boleh lah terus hubungi kami atau terus datang ke center kami di seluruh Malaysia bagi mendapatkan keterangan dari pakar consultan kami secara percuma serta terus mendapatkan rawatan dengan segera dan jangan lepaskan peluang untuk mendapatkan harga promosi Marisssa Aesthetic sehingga 80% semperna ulang tahun yang ke-5, jumpa anda disana 💋

Selamat Pagi youalls  harini akak cantik nak share petua hilang jerawat secara semula jadi . Selamat mencuba yaa 🤗
Petua hilangkan jerawat dengan berkesan & hanya mengunakan bahan semulajadi 😍

1 . Pes serbuk kunyit 
> titiskan air sedikit di atas sesudu serbuk kunyit dan sapukan pada kawasan yang berjerawat . ulangi setiap hari sebelum tidur sehingga jerawat hilang .


2 . Jus daun pudina
> blendkan daun pudina bersama sedikit air , tapis air yang diblend dab sapu pada seluruh muka . Biarkan kering semalam , jadi digalakkan buat sebelum anda tidur .



3 . Jus timun
> hiris timun dan rendam dalam air selama 1 jam . Kemudian minum air rendaman tersebut .



4. Bawang putih .
> potong bawang putih kepada dua dan tekapkan pada bahagian berjerawat sehingga merasa jus bawang putih menyerap pada jerawat .

5 . Aloe vera ( lidah buaya )
> potong daun lidah buaya dan rebus di dalam air panas selama beberapa minit sehingga air rebusan menjadi seperti gel . Masukkan air rebusan kedalam peti ais dan biarkan ianya sejuk . Setelah sejuk , sapukan gel diseluruh kawasan muka . Tapi untuk lebih senang sapu sahaja PORE MAKEOVER SCRUB semasa mandi dan gosok gosok di bahagian berjerawat dan bilas . 


Untuk dapatkan PORE MAKEOVER SCRUB , anda boleh komen PM dibahagian komen atau WHATAPP terus ke 011 - 1090 2700 ( MAS )

jangan lupa untuk share & tag kawan-kawan youalls yang ade masalah jerawat ya